Lezen, lezen en nog eens lezen

Het klinkt als een verschrikkelijk cliché en misschien is dat het ook wel, maar een van de belangrijkste gereedschappen om een betere schrijver te worden is lezen. Doe je dat al, dan hoef je niet verder te lezen, maar ben je toch nieuwsgierig OF je leest gewoon niet zoveel als je wel zou willen, kijk dan gerust naar onderstaande alinea’s
Allereerst: lees de boeken die je zelf ook echt leuk vindt (dus niet naar wat je denkt te moeten lezen), en kijk daarbij ook vooral naar de boeken die je normaalgesproken links zou laten liggen. Als ik naar mijzelf kijk, dan denk ik aan de kasteelromans, of de echte thrillers. Elk boek kan je een goed alternatief bieden voor je schrijfstijl en door daar mee te experimenteren wordt je vanzelf een betere schrijver.
Hoe begin je? Ga naar de bibliotheek (en steun daarmee ook schrijvers), loop wat rond, stop op een plek waar je nog niet eerder hebt gestaan en pak een willekeurig boek uit de kast. Pak vooral iets wat buiten je ‘comfort zone’ valt en ga lezen. Desnoods in de bieb. Meestal hebben ze er wel lekkere stoelen en als je geluk hebt ook nog een gratis bak koffie.
Gedaan? Mooi zo. Geef jezelf maar eens een bemoedigend klopje op je schouder. Je eerste huiswerk zit er op. Je kunt nu naar huis (als je daar niet al zat). Goed, pak nu je computer bij de hand, of wat papier en een pen, en ga schrijven. Begin het liefst met een nieuw verhaal of gewoon uit de losse pols (creatief schrijven heet dat). Gaandeweg zul je zien dat je stijl veranderd, dat wat je gelezen hebt nog aan het na-echoën is in je schrijfsels. Leuk he? Nu zul je merken dat je ineens tot meer in staat bent. Je zit niet meer vast aan die ene stijl die je misschien wel elke keer gebruikt. En dat is prima. Op deze manier ontdek je nieuwe stijlen, met misschien daartussen ook je eigen unieke stijl. Het is namelijk helemaal niet erg om andere schrijvers eer aan te doen met je proza.
Ik noem een bekend voorbeeld. Het is iets wat mij opviel tijdens een derde keer lezen, maar het eerste boek over Harry Potter (engelse versie, welteverstaan) lijkt geschreven in de stijl van Roald Dahl. Het ademt dezelfde sfeer, hoewel het verhaal natuurlijk niet hetzelfde is. Maar de zinsopbouwen, de absurditeit van de situatie… dat is Dahl. Natuurlijk heeft J.K. Rowling ook echt haar eigen stijl, dus ik zie het als een hommage, als een kleine blik in de wereld van Rowling. Wat vind zij leuk? Waar haalt ze haar inspiratie vandaan?
Op het momet ben ik natuurlijk ook aan het lezen en om een beeld te geven van welke boeken ik er bij pak, verzamel ik de leukste en zet deze onder leestips. Neem gerust een kijkje en heb je zelf ook een leuke tip, laat het dan mij vooral weten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s