Spanningsboog

Naast Het Confict is het goed om een spanningsboog te creëren in een boek. Doe je dat niet, dan riskeer je dat het hele boek wordt als een cake zonder suiker: erg vlak en niet spannend. Je baksel wordt pas speciaal als je er wat chocoladepoeder doorheen mengt, hier en daar krenten in je cakemengsel mixt en – waarom niet – ook een scheutje rum toevoegt.
Met een verhaal is het niet anders. Je karakters gaan in je verhaal op reis en gaandeweg ontmoeten ze mensen, leren nieuwe dingen, maar beleven ook spannende avonturen. Deze gebeurtenissen maken een verhaal interessant, maar meng ze gelijkmatig door je brij van letters. Anders riskeer je dat de lekkerste krenten misschien al in het begin opgegeten zijn en je lezer nog vijf hoofdstukken moet wachten op de rum.
Doseer en werk net zoals bij een echte regenboog toe naar een piek. Verstop in het begin hier en daar een krent en voeg er daarna steeds meer toe. Voer de spanning op. En werk dan toe naar Het Conflict (waarover later meer). Daarna mag je wat gas terugnemen, maar vergeet ook hier niet nog een paar krenten toe te voegen. Je held heeft alles overwonnen, maar dan begint het pas echt. Die jongen op school is toch wel leuk, die leraar Duits blijkt na school heel goed in voetballen, en meer. Maak een springplank naar een volgend deel of neem de tijd om je verhaallijn voor alle karakters af te ronden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s