De dip

Iedere schrijver krijgt er op een gegeven moment mee te maken: de dip.
Net zoals elke dag word je wakker met een hoofd vol ideeën en prompt bedenk je nog wat sub-plotjes onder de douche. Helemaal enthousiast sprint je daarna naar de keuken, propt snel een boterham naar binnen en zet nog even een sterke bak koffie. Je dag kan niet meer stuk, want je weet eindelijk hoe je verder moet.
Maar dan, net als je Word opgestart hebt, is die flow helemaal verdwenen. Het enige wat overblijft, is een leeg gevoel en een akelig stemmetje in je hoofd wat zegt dat het nooit wat wordt met je schrijfkunsten. En als je nog eens naleest wat je al geschreven heeft begin je het nog te geloven ook.
Zelfs de grote schrijvers hebben er wel eens last van gehad. En er is geen echte kant-en-klare oplossing voor, behalve dan stug door te schrijven.
Natuurlijk zijn er oefeningen die je er mee om leren gaan, zoals gewoon alles opschrijven wat wel in je hoofd op komt. Het hoeft niet eens direct te maken hebben met je verhaal. De theorie is dat je verhaal dan vanzelf wel volgt.
Ik ken een film, Finding Forrester, waar een talentvolle jonge schrijver coaching krijgt van niemand minder dan Sean Connery. Zijn oplossing komt op hetzelfde neer: schrijf gewoon “bla, bla” als je echt niets weet. En desnoods pagina’s vol. Je verhaal komt echt wel.
Ik worstel nog met mijn innerlijke criticus. Mijn tweede ik is streng en vind het meeste wat ik schrijf niet goed, maar toch probeer ook ik stug door te schrijven, al is het maar een zin per dag.
Als je dan veel later je stuk door iemand anders laat lezen, merk je meestal dat andere mensen graag meer willen lezen en wel degelijk vinden dat je talent hebt.
Dus als je ooit vast komt te zitten met een writers block, dip of overijverige inner criticus, maak een ommetje met de hond, drink een bak koffie in een café en kom pas thuis als je hoofd leeg is en ga gewoon beginnen met op te schrijven wat je die dag allemaal hebt meegemaakt. De rest komt echt vanzelf.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s