Online…? Of toch in de winkel?

Uitgeverij Pluis heeft een mooie blog geschreven over de kinderboekenwinkel in het algemeen en De Boekenwurm in het bijzonder.

De gespecialiseerde kinderboekenwinkels in Nederland staat het water tot aan de lippen. Oorzaak: de boekenmarkt zit op slot, verkopen gaan steeds meer online via webshops, àls er al verkocht wordt. Als ‘de markt’ (wat is dat eigenlijk) zijn werk doet staan we aan de vooravond (of is het al nacht?) van een grote shakeout: in Nederland en Vlaanderen gaan juist de gespecialiseerde kinderboekenwinkels dicht.

Is dat erg? Ja. Waarom dan?

Er is niets tegen online kopen van (kinder-)boeken. Als je precies weet wat je wil hebben is een ‘Bol dot commetje’ snel geregeld en wordt het bestelde boek vaak nog gratis thuisbezorgd ook… en snel!   Maar als je nou deskundig advies nodig hebt? Als je door de bomen het bos niet meer ziet? Is het dan niet prachtig dat gedreven en vooral deskundige verkopers je dat advies kunnen geven?

In Maastricht staat zo’n mooie, gespecialiseerde kinderboekenwinkel. Ze noemen het wel de mooiste kinderboekenwinkel van Maastricht en verre omstreken en heet ‘De Boekenwurm’. Toepasselijk! De eigenares en een aantal kinderboekenschrijvers hebben de handen ineengeslagen en een nieuw Nederlands woord bedacht: de kinderboekenschrijversflashmob. Het is tijd voor actie!!

Op 22 april komen bekende en minder bekende kinderboekenschrijvers bij elkaar ‘flashmobben’ aan de Mariastraat om voor te lezen en te signeren. Alles om eigenares en jeugdliteratuuradept Hanneke Koene een hart onder de riem te steken. Doorgaan Hanneke, laat je niet boekenkisten…

Uitgeverij Pluis ondersteunt – op afstand – dit initiatief. Waarom zijn we er dan niet bij? Het zijn nogal wat kosten om even op en neer naar Maastricht te rijden. Dat is voor kinderboekenuitgevers en kinderboekenschrijvers en kinderboekenillustratoren in de huidige markt een nogal grote opgave. Ook voor Pluis geldt dat de markt een moeilijke is. Pluis verkoopt online mooie kinderboeken, maar schuwt het directe contact met de klant niet tijdens boekenmarkten, zoals binnenkort in Brummen (Tweede Pinksterdag 20 mei) en in Dordrecht tijdens dé boekenmarkt op 7 juli. Online verkopen en fysieke verkopen zullen naast elkaar blijven bestaan. Onontkoombaar.
Tip: we zullen als kinderboekenverkooporganisaties nieuwe verkoop- en verdienmodellen moeten bedenken. E-books? E-library? Noem het maar…
Een opdracht voor de branche.

Nu zijn onze gedachten in de Mariastraat in het altijd Bourgondische Maastricht. Pluis wenst De Boekenwurm heel veel positieve aandacht in de media en gaat ervan uit dat zoveel expertise voor kinderboeken niet verloren gaat. Wil je de winkel bekijken: http://www.deboekenwurm.info/S090603/index.php.
Kijk maar op: op https://www.facebook.com/groups/432279266865755/.
Wil je zien wat er tot nu toe in de media is gebeurd: http://vimeo.com/63331714 (scrol: 2.30 minuut).

Succes!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s